piątek, 22 marca 2013

faszerowane jabłka w płaszczykach

przed pieczeniem

25 dag mąki
5 łyżek cukru - dałam 2 łyżki  proszku stewii i 1 łyżkę cukru
szczypta soli
1/3 kostki masła
1/2 szkl mleka
2 dag drożdży
8 małych kwaśnych jabłuszek
10 dag rodzynek
3 łyżki rumu
2 łyżki gęstej konfitury np wiśniowej

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać miękkie masło. Dodać drożdże i wymieszać z letnim mlekiem. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Rodzynki zalać rumem. Jabłka obrać i wydrążyć gniazdka nasienne. Osączone rodzynki wymieszać z konfiturą. Przygotowanym farszem napełnić jabłuszka. Ciasto rozwałkować, podzielić na 8 kwadratów. Na każdym ułożyć 1 jabłko. Zlepić wszystkie rogi ciasta nad jabłkiem. Piec ok 30 min w 200 st C

tak wyglądały w środku

po upieczeniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz