wtorek, 5 marca 2013

koszyczki do forszmaku lub żurku

To przepis na wyjątkowe okazje, przyjęcia. W takich szykownych koszyczkach można podać gęsta zupę, gulasz lub sałatkę. Można zrobić wersję na słodko i podawać w nich lody. Robi się je bardzo prosto. Jedyne czego potrzeba to duża wazowa łyżka.

Składniki:

10 dag maki
1/4 szkl mleka
2 jajka


Z podanych składników zrobić ciasto podobne do naleśnikowego tylko o wiele gęstsze. Rozgrzać tłuszcz w garnku lub we frytkownicy. Teraz zabawa z łyżką. Najpierw łyżkę zanurzyć w gorącym tłuszczu, gdy złapie temperaturę włożyć ją do ciasta, a potem znowu do oleju. Koszyczki będą odchodzić szybko od łyżki. Wyjąć gdy się zrumieni. Trzeba poćwiczyć, kilka pierwszych może okazać się dziurawych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz