wtorek, 5 marca 2013

szarlotka królewska

ciasto:

6 jajek
1 szkl maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata


Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem i dodać do białek. Obie mąki przesiać do jajek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożona papierem. Wstawić do zimnego piekarnika, piec w 180 st C ok 40 min.

jabłka:

2 kg jabłek
cukier
2 łyżki rumu
łyżka żelatyny

Jabłka obrać, wydrążyć i smażyć na patelni z rumem. Gdy zaczną puszczać sok dodać cukier. Ubrać pół szkl soku i rozpuścić w nim żelatynę. Dodać do jabłek, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ktoś lubi można też dodać cynamon.


masa:


1/2 kostki masła
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru


Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, a potem dodawać po łyżce gorącego mleka.



Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
łyżka masła


Czekoladę rozpuścić z masłem nad parą, na koniec dodać śmietankę.


Na biszkopt wyłożyć jabłka, potem masa, a gdy zastygnie polać polewą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz