ciasto:
6 jajek1 szkl maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem i dodać do białek. Obie mąki przesiać do jajek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożona papierem. Wstawić do zimnego piekarnika, piec w 180 st C ok 40 min.
jabłka:
2 kg jabłekcukier
2 łyżki rumu
łyżka żelatyny
Jabłka obrać, wydrążyć i smażyć na patelni z rumem. Gdy zaczną puszczać sok dodać cukier. Ubrać pół szkl soku i rozpuścić w nim żelatynę. Dodać do jabłek, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ktoś lubi można też dodać cynamon.
masa:
1/2 kostki masła
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, a potem dodawać po łyżce gorącego mleka.
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady100 ml śmietanki 30%
łyżka masła
Czekoladę rozpuścić z masłem nad parą, na koniec dodać śmietankę.
Na biszkopt wyłożyć jabłka, potem masa, a gdy zastygnie polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz