wtorek, 5 marca 2013

tulipan

6 jajek
2 szkl mąki
1 szkl cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1/2 szkl mąki
250 g masła
3 łyżki sparzonego maku
1 łyżka kakao


Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać olej i mąkę. Białką ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 3 części.
1 część - dodać łyżkę mąki
2 część - dodać łyżkę kakao
3 część - dodać mak


Tortownicę wyłożyć papierem. Wylać ciasto białe i podgarnąć pod brzegi, potem bliżej środka wylać ciasto z kakao i także podgarnąć na boki, na środek wylać ciasto z makiem. Piec ok 40 min w 180 st C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz