poniedziałek, 18 marca 2013

kopiec z mango

upiec okrągły biszkopt z 3 jajek z 1 łyżką kakao

2 mango
1 litr jogurtu naturalnego
skórka z 1 cytryny
laska wanilii
200 g serka homogenizowanego
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
szklanka soku pomarańczowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej



Mango obrać, 1/3 zostawić do dekoracji, resztę rozgotować w soku z pomarańczy. Dosłodzić do smaku. Zmiksować i dodać rozrobioną w małej ilości wody, mąkę ziemniaczaną. Zagotować i gorące wyłożyć na biszkopt.

Żelatynę namoczyć i rozpuścić. 3/4 szkl jogurtu zmiksować z cukrem pudrem, dodać resztę jogurtu, serek homogenizowany i skórkę z cytryny. Delikatnie razem wymieszać, dosłodzić jeśli będzie taka potrzeba. Dodać żelatynę i wymieszać. okrągłą miskę wyłożyć folią spożywczą, wylać do niej masę i schłodzić min 3 godz. Masę wyłożyć na biszkopt. Udekorować.


1 komentarz: