niedziela, 31 marca 2013

babka drożdżowa Wielkanocna

350 g mąki pszennej
100 ml mleka ( serwatki)
1 jajko
25 g drożdży
3/4 szkl cukru
szczypta soli
125 g masła
bakalie


Ciasto zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Wgnieść bakalie i włożyć do nasmarowanej formy. Gdy podrośnie piec. Po upieczeniu można polać lukrem itp.

Ja nie lubię pustych kalorii więc u mnie tylko cukier puder :)

4 komentarze:

  1. Podoba mi się jej kształt! :)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kształt zawdzięcza silikonowej foremce. Wesołych Świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu ma wyrastać w formie? Ile min pieczemy i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas wyrastania zależy od temperatury w jakiej ciasto rośnie. Wstawiam do piekarnika gdy podrośnie ok 3 cm i będzie widać ładny okrągły brzuszek. Piec jak każde ciasto drożdżowe najpierw 10 min w 220 st C, a potem 170 st C aż będzie rumiane. Nigdy nie patrzę na zegarek, widać kiedy ciasto jest upieczone :) Takie robienie na oko zawsze wychodzi :) przepisu też nie trzymam się ściśle...Daję składniki "na oko" i zawsze wychodzi. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków

      Usuń