poniedziałek, 18 marca 2013

krucho - drożdżowe bułeczki

Lubię takie dni kiedy wracam z pracy i myślę co by tu dzisiaj upiec?? Wtedy zawsze wymyślam coś fajnego. Dzisiaj pomyślałam, że fajnie byłoby zrobić coś innego. Ciasto drożdżowe jest pyszne , ale już mi się przejadło, a kruche też ostatnio kilka razy robiłam. I tak oto wymyśliłam dzisiaj ciasto krucho - drożdżowe. W lodówce miałam kostkę twarogu. Ale nadzienie serowe byłoby nudne, więc dodałam suszonych owoców - moreli, mango, rodzynek, daktyli.

ciasto przepis podstawowy:
 ok 500 g maki pszennej - 400 najpierw a potem reszta to podsypania
3 jajka
150 g masła
3 łyżki cukru pudru
ziarna z polowy laski wanilii
3 łyżki śmietany kwaśnej
5 dag drożdży
duża szczypta soli
skórka z cytryny (niestety moja lodówka nie posiadała )

Masło posiekać z mąką, potem dodać resztę składników, zagnieść ciasto i schłodzić. W tym czasie przygotować farsz. np taki:

kostka twarogu
1 jajko
ziarna z połowy wanilii
cukier - ok 3 łyżki
bakalie.

Ciasto rozwałkować pokroić na kwadraty i nadziewać. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 200 st C na złoto


A gdy zabraknie farszu to można nadziewać np mrożonymi jagodami :)


Je jagody mnie zafascynowały i już myślę co by tu z nich stworzyć....Jakieś pomysły??


2 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowe pieczywo :)

    P.S. Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie pomyślałam by takie jagodzianki zrobić, a mam w lodówce śmietane do wykorzystania, więc bedzie ciasto nie drożdżowe a krucho drożdżowe.Pozdrawiam.)

    OdpowiedzUsuń