czwartek, 28 marca 2013

domowy majonez z musztarda francuską

Zawsze robię majonez na święta do jajek. Najbardziej lubię z musztardą francuską, ale może być każda inna. Zrobienie takiego majonezu nie jest trudne, wymaga jedynie cierpliwości. Należy przygotować wysokie plastikowe naczynie - takie jak do ubijania śmietany, mikser i zwykłe trzepaczki. Malakser z nożami nie nadaje się do robienia majonezu, bo mamy go ubijać, a nie rozdrobnić na papkę. Do naczynia wbić 3 żółtka,  czubata łyżeczkę musztardy, łyżeczkę cukru i 1/4 łyżeczki soli. Ubić to wszystko. odmierzyć około szklankę dobrej jakości oleju np z pestek winogron. olej do żółtek dodać po pół łyżeczki. Każdą porcje dokładnie zmiksować. Gdy będziemy to robić powoli nic się nie zważy. Potem można zwiększać ilość. Gdyby się jednak zważyło nie ma tragedii bo majonez zawsze da się uratować. Masę należy schłodzić, bo zapewne podczas ubijania zagrzała się mocno. Po ok 15 min wziąć drugie naczynie wbić tam jedno żółtko i dodawać po pół łyżki zważonej masy. Potem olej który był przewidziany na tą porcję. Na koniec majonez doprawić sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Można dodać tez pieprz lub np czosnek. Majonez przechowywać w lodówce.



Przepraszam, za te nie przekręcone zdjęcia. Nie wiem dlaczego, ale blogger nie widzi moich poprawek akurat w tych 2 zdjęciach. 


1 komentarz: