czwartek, 28 marca 2013

plecionka z pieczarkami

300 g pieczarek
2 cebule
zioła prowansalskie
sól, pieprz

ciasto:


0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szkl mleka
1 szkl wody
20 g drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka cukru



Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na godzinę w cieple miejsce.
Pieczarki umyć, nie obierać se skory, pokroić w pół-plastry. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać pieczarki i dusić razem aż odparuje nadmiar wody. Doprawić i przestudzić.  Ciasto rozwałkować na 1 cm, na połowie rozłożyć farsz, złożyć ciasto lekko rozwałkować i zwinąć w rulon. Przeciąć go wzdłuż na 3 nie docinając do końca. Zapleść na warkocz. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować z wierzchu oliwa lub jajkiem. Można posypać makiem lub sezamem. Piec ok 40 min w 200 st C

3 komentarze:

  1. Pięknie zaplecione. I na pewno pyszne z tymi pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajnie wygląda! Z pieczarkowym nadzieniem taki warkocz musi być pyszny :))

    OdpowiedzUsuń