czwartek, 28 marca 2013

Ravioli z sosem z szynka i groszkiem

400 g ravioli dobrej jakości, najlepiej świeżego. W Lublinie jest takie miejsce gdzie można kupić pyszne makarony.
300 g szynki
100 g groszku cukrowego ( może być mrożony)
400 ml śmietany 18%
4 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 duża cebula



Makaron ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelnię. Szynkę także pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dodać groszek jeśli jest mrożony to chwile razem podusić,a  jeśli nie to od razu dodać śmietanę. Doprawić i dodać ser. Postawić na najmniejszym ogniu tak aby się nie gotowało.  Gdy ser sie rozpuści sos jest gotowy.


2 komentarze:

  1. Groszek i sos śmietanowy to świetne dodatki do makaronu. :) Tylko nie jadłam jeszcze ravioli... Muszę poszukać ich w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ważne żeby to był makaron dobrej jakości i koniecznie świeży. Te akurat były z suszonymi pomidorami i bazylią. Kto mieszka w Lublinie to mogę polecić dobry sklep. Można też pokusić się o zrobienie własnych :)Pozdrawiam i życzę smacznych świąt.

    OdpowiedzUsuń