piątek, 15 marca 2013

tarta z owocami

125 g masła
250 g maki
4 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
owoce świeże lub mrożone
do mrożonych 1 kisiel
cukier



Mąkę przesiać dodać zimne masło i posiekać drobno nożem. dodać cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, schłodzić min 2 godziny. Rozwałkować ułożyć w formie i ponownie schłodzić ok 30 min. Jeśli owoce będą mrożone należy je zagotować i dodać kisiel i cukier, aby związać sok.Ciasto piec najpierw samo ok 40 min, potem ułożyć owoce ( surowe posypać cukrem) i zapiec jeszcze ok 20 min.











2 komentarze:

  1. Z owoców do tarty polecam konfiturę z dzikiej róży,mus jagodowy,powidła z mirabelki i wiele innych dostępnych na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe tylko ile jest róży w tej konfiturze...Bo niestety w większości takich wyrobów zamiast róży jest aronia, jabłko itp, różany to jest aromat - sztuczny oczywiście. Na podanej przez Anonimowy stronie nie ma składu produktów. Ja zachęcam do przygotowania nadzienia samodzielnie - wtedy wiemy co jemy :)

    OdpowiedzUsuń