piątek, 15 marca 2013

zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

10 ziemniaków
2 podwójne pętka kiełbasy chudej
3 cebule
300 ml śmietany 12%
2 jajka
sól, pieprz
papryka wędzona
gałka muszkatołowa
tarty ser żółty

Ziemniaki obrać , pokroić w grubsze plasterki i podgotować i osolonej wodzie. Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w piórka  i dodać do kiełbasy pod koniec smażenia. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki i kiełbasę. Jajka wymieszać ze śmietaną, serem i przyprawami. Polać sosem ziemniaki z kiełbasą. Zapiec ok 40 min w 200 st C.


Proste i jakie dobre...:)

2 komentarze:

  1. a co z papryką?! Te jajka do sosu to chyba z mlekiem?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. suszona wędzona papryka to przyprawa dostępna w każdym sklepie pod nazwą papryka słodka, tylko należy przeczytać skład czy papryka jest wędzona czy tylko suszona....Jajka mieszam ze śmietaną...z mlekiem sos byłby bardzo myślę rzadki... Ale można próbować...I po co te wykrzykniki...Nie ma się co denerwować nad zwykłą zapiekanką....To stary przepis z mojego rodzinnego domu.

      Usuń